MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

Segítenek az elvárások?

Megamind 2016.02.07. 00:42

daily-photos-16-a-humiliated-statue-paris.jpg

Aki követi a blogot a Facebook-on az látta, hogy időnként teszek fel chartokat is. Nem minden nap, mindig nincs időm, meg persze kötök is és az fontosabb minthogy folyamatosan posztoljak is, de ugye nem is ez a lényeg. Nagyon szép mozgásokat lehet látni, és jó is ezeket lekereskedni, ami meg is látszik a számlán is, de erről majd később.

Természetesen én is látogatok más tőzsdés oldalakat, és szomorú látni, hogy még mindig vannak olyan régi traderek akiknek az a legfontosabb problémája, időtöltése, hogy kitalálja, hogy merre fog menni az ár. Sőt gyakran indítanak beszélgetést, "hogy szerintetek merre fog menni holnap a XY papír" és megpróbálják alátámasztani különböző össze-vissza kaszabolt, rajzolt chartokkal, indikátorokkal. Erről már volt szó, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy a kereskedésben ez teljesen rossz irány. Miért kellene egyáltalán kitalálni, hogy merre fog menni az ár? Kis túlzással de igazából lényegtelen, hogy merre megy. Persze nem mondom, ha lehetne három kívánságom, valószínűleg az egyik az lenne, hogy egy nappal előre lássam a napközbeni ármozgásokat, de addig is míg erre nem kerül sor azért meg lehet birkózni ezzel a feladattal "vakon" is.

Szóval sok trader találgat, elvárásokat támaszt, ha meg nem jön be akkor jön a szar a tőzsde, szar a bróker, már rég esnie kellene vagy már rég emelkednie kellene, stb. magyarázás. Annak ellenére, hogy nagyobb mozgások vannak, az irány nem teljesen egységes, és gyakori a csapkodás egy-egy irányba. Ilyen piaci szituációban trendkövető kereskedés, kitörések menedzselése nem biztos, hogy a megfelelő stratégia lehet. 

Én alapvetően jelenleg három papírt kereskedek. A DAX-ot, a DOW-t és az olajat. Ezek tíz napos chartja jelenleg így fest :

kepernyofoto_2016-02-06_20_13_46.png

kepernyofoto_2016-02-06_20_14_11.png

kepernyofoto_2016-02-06_20_14_29.png

Sajnos vannak olyan egymást követő napok, amikor gyakorlatilag oldalaz az ár, vagy teljesen ellentétes mozgást végez, mint az azt megelőző napon. Egy mentorom azt szokta mondani, ha nincs irány nem kell kereskedni. Én viszont ezzel szemben annyit mondanék, ha valaki daytrader és csak pár percig, óráig van bent egy trade-ben, akkor az irány lényegtelen. Ott a legfontosabb dolog, hogy egy ötven, száz pontot egy irányba menjen az ár és köszönöm szépen. Nagy volatilitások idején ez nem ördögtől való, szóval aki pénzt akar keresni, elég ha több rövidebb kötéssel operál, mint hogy azt lesegesse, hogy mikor jön el a káosz vagy mikor jön vissza a bull piac és megy az ár ész nélkül felfelé. Mondjuk aki erre játszik annak annyit segítenék, ha eddig nem kaszáltál az emelkedésben akkor ne most várd a nagy futást. Mehet még tovább az ár felfelé? Persze, hogy mehet de évek óta megy felfelé és ha eddig ezt nem látta valaki akkor miről beszélünk.

Nézzünk meg pár chartot kicsit másképp. DAX : 

kepernyofoto_2016-02-06_20_17_28.png

Ugye ezen a képen is látszik, hogy nincs több ezres esés vagy emelkedés, de azért össze vissza kötögetni sem kellett benne. Ha zöld akkor long, ha piros akkor short. Nem olyan nehéz ez. Ha ezt az egyszerű szabályt betartja valaki akkor nagy gond nem lehet. 

Olaj : 

kepernyofoto_2016-02-06_20_15_53.png

Itt már volt egy nagyobb mozgás szép profit volt benne. Merre fognak menni az egyes papírok? Ki tudja ezt megmondani? De komolyan, érdekes ez? Ha mondjuk napontúl kereskedsz akkor igen, de még ott is lehet találni olyan idősíkot ahol sok kereskedés nem lesz, de profit igen, csak győzze az ember kivárni. Nem szabad elvárásokat támasztani. Annak egy eredménye lesz a CSALÓDÁS és a rossz esetben VESZTESÉG. A napot meg azzal tölteni, hogy különféle portálokon vitázni, agyalni a mozgások irányán teljesen felesleges. Az emberek egymást győzködik, befolyásolják csak és a végén meg jön a sírás. 

Veszteséges kötéseim természetesen nekem is vannak, csak szerencsére több a profitos kötés, mint a bukó. Ennek eredménye a jelenleg közel negyvenezres számla. Hozzáteszem ehhez kell egy ilyen habitus is, mert mondjuk a napontúli kereskedés nem nekem való. Én szeretem ha gyorsan kiderül, hogy igazam volt-e vagy sem. 

Mindenki döntse el, hogy neki mi a megfelelő idősík, chart típus, de agyalni az irányon, vajákolni, elvárásokat támasztani teljesen felesleges, sőt még rosszabb irányba viszi el az egész kereskedést....

kepernyofoto_2016-02-06_20_12_06.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr228365908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xlendon 2016.02.08. 09:42:04

Hello! Akárcsak egyetlen darabon is, bemutatnál egy tipikus trédedet? Belépési jel, pozícióméretezés, pozíciómenedzselés, kilépés. Szerintem ebből sokat tanulhatnánk, nem a konkrét stratégia az érdekes, hanem a tréd felépítése.
Kösz!

Megamind 2016.02.10. 22:05:14

@Xlendon: fb oldalra ma tettem fel egy tradet
süti beállítások módosítása