MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

26. Hét

Megamind 2013.07.29. 09:42

megamind_evolution.jpg

A hét nem hozott kiemelkedő eredményt, maradt a korábbi szarakodás, leszámítva 1-1 napot. Sajnos ezek eredménye a korábbi napok mínuszát tudták kompenzálni, de legalább pluszos lett a hét. Mivel bődületes újdonságok nincsenek, így úgy döntöttem, hogy kicsit hanyagolom a kereskedéses vonalat, és egy írok egy kicsit, arról, hogy hogyan is kellene megközelíteni ezt a trader szakmát, és hol lehet nagyon mellé szaladni.

Fontosnak tartom, hogy ne csak technikailag legyek képbe a tőzsdével így ha alkalmam adódik, meg szoktam hallgatni neves előadók  a tőzsdével, a traderekkel, anyagi és mentális elvárásokkal kapcsolatos előadásait. Évekkel ezelőtt volt szerencsém meghallgatni egy amerikai előadó előadását, aki csak és kizárólag a traderek mentális felkészítésével - ha valakinek ez jobban tetszik akkor "coaching"-olásával - foglalkozik. Megmutatott és mesélt neves hedge fund menedzserekről, akik évek óta képtelenek voltak a fejlődésre, majd miután segítséget kértek ettől a trénertől, teljesen más, fényévekkel jobb eredményeket tudtak elérni.

Egy példát emelnék ki. A név most lényegtelen, de a szituáció ismerős lehet. Volt egy trader, aki nagyon szenvedett, sehogy sem sikerült neki konzekvensen nyerő szériába kerülnie. Segítséget kért, ahol az első kérdés az volt, hogy mi a cél, ami a gond. Annyit az egészről, hogy ezt a "coaching" dolgot bárki igénybe veheti, ha van felesleges 3-4 millió forintja egy, ha jól emlékszem 5 napos trainingre. Megjegyzem, nem kidobott pénz, mert ha utána jönnek az eredmények, akkor megért minden centet. Tehát emberünk vázolta, hogy 3 millió dollárt akar összeszedni a következő évben. Miért, mire kell az neked, jött a kérdés. Tudod nagyon szeretem a feleségemet és kinéztünk egy házat és láttam mennyire tetszik neki, mennyire vágyik a házra, a környékre és láttam rajta, hogy biztosan boldoggá tenné ha ott lakhatna. Meg persze kell a pénz az illetékre, fenntartásra stb.-re. Dolgoztak egy hetet együtt, majd az ember visszautazott a városába. Annyi azért hozzátartozik, hogy ez az ember korábban a legsikeresebb éveiben is csak max. 500.000 dollárt tudott csinálni. Tudom sokan ezzel is kiegyeznének, de ha 3 milla kell, akkor az pont két és féllel kevesebb, mint amennyire szükség van. 

Szóval ember hazament, tette a dolgát, és az év végén boldogan hívta fel az trénert, azzal, hogy túlteljesítette a tervet, és megvan a ház, boldog az asszony, ezáltal ő is boldogabb. Happyend, mindenki boldog. Vagy várjunk, nem mégse, mert van folytatás.. Ez az ember megragadt a 3 milla körüli szinten és mivel fejlődni akart ismét ellátogatott az előadóhoz. Most azzal állt elő - tisztára mint az Aladdin-ba, amikor a Dzsintől lehet kívánni -, hogy egy következő szintre szeretne lépni, és évi 20 millát akar csinálni. Ok, legyen. És miért akarod ezt? Jött ismét a kérdés. Igazából szükségem nincs rá, csak azt szeretném, hogy legyen a számlámon 20 millió. Sajnos ebben nem tudok neked segíteni, ezt a célt nem fogod elérni. De hát miért nem? A 3 milla is sikerült. Igen, de akkor úgy jöttél ide, hogy látszott a tűz a szemedben, motivált, hogy a feleségedet akartad boldoggá tenni és látszott, hogy ezért bármit megtennél. Sajnos a jelen helyzet nem ilyen. Az ember el is ment, nem is lett meg az eredmény egészen addig, míg nem egy új célt nem talált magának. Jelenleg ez az ember és csapata, ha jól emlékszem év több 10 milliónál jár.

Hogy a történetnek mi a tanulsága, mindenki döntse el maga. Lehet csak egy történet, bár az előadó névlistájába a világ vezető hedge fund, és bankvezérei vannak, szóval biztosan tud valamit a tréner, valamint az, hogy évek óta ebből él és hónapokra előre be van táblázva az is mutat valamit.

De hogy ne csak anekdotázás legyen, alább olvashattok egy "trader evolúciós" rangsort/listát, mindenki helyezze el magát benne. Szerencsére találtok megoldásokat is, hogy mi az amin változtatnotok kell, hogy fejlődjetek vagy, hogy egy következő szintre jussatok. 

Az előadó öt különböző szintet különböztet meg a profi traderré válás útján:

1. INTO WISHING TRADER (aki tradernek képzeli magát vagy az szeretne lenni)

A problémái a következőek :

  • nincs alap, amiről indulhatna hiányzik a gondolkodás, tudás
  • nincs pénze, amit be tudna fektetni
  • más meggyőzte, hogy a trading milyen jó

Hogyan lehet ebből kikerülni? Honnan tudod meg, hogy ez a szakma neked való-e?

  • passion (megvan benned a tűz, élvezed amit csinálsz, várod, hogy kereskedhess, de nem a pénz miatt, hanem az élvezetért a trading szeretetéért. Ha csak a pénzért csinálod nem fogsz jó traderré válni)
  • elkötelezettség egy sikermodellben, keress sikeres tradert és tanulj tőle, mert a SZAKMA TANULHATÓ
  • erőforrások összegyűjtése (pénz, tudás, emberek akik támogatnak /a család/
  • csinálj tervet (készíts BUSINESS PLAN-t a kereskedésre, ez is egy üzlet, tehát itt is tervre van szükséged, kell egy terv, hogyan fogsz kereskedni)

2. GIMME TRADER ("adjál" trader, aki a választ és a megoldásokat mindig és mindenre mástól várja)

A problémái a következőek:

  • nem bízik magában
  • nem vállalja a felelősséget
  • nincs pénze / energiája és ideje (munka a család elviszi minden erőforrását)
  • fél, hogy elveszti mindenét, amit eddig megszerzett

Hogyan lehet ebből kikerülni?

  • magaddal kell foglalkoznod, fel kell építened megadat (bízz magadban)
  • építsd ki, szerezd meg az erőforrásaidat, alakítsd úgy az életed, hogy elő tudd ezeket teremteni, mert ezek nélkül sajnos nem tudsz fejlődni

3. STRUGGLING TRADER (Szenvedő trader)

A problémái a következőek:

  • nem következetes a szabályok iránt
  • saját magát szabotálja
    • félelem a sikertől, a hibázástól, és hogy nem lesz igaza
    • limitált hit (ha nem hiszed el, hogy sikeres lehetsz, nem is leszel az)
    • állandó konfliktus bennünk (ellentét csináld <-> ne csináld)

 Hogyan lehet ebből kikerülni?

  • építsd ki a kereskedési stratégiádat és tartsd is be
  • vállalj kockázatot ne félj a veszteségtől (pl: ha van egy rendszered, ami mondjuk 80-20%-ban működik, akkor alig fogod várni, hogy veszíts két tradet, mert utána nyolc nyerő jön)
  • építs tőkét a kereskedésedhez
  • a környezeted támogatását úgy alakítsd ki, hogy segítsen (a nincs rend az asztalodon, a szobában ahol kereskedsz, az elvonja az energiádat, figyelmed, zavart kelt a kereskedésben. Ha nincsenek körülötted támogató személyek, akkor az egész mindig csak harc lesz, ami megint csak elvonja az energiádat, figyelmedet a kereskedéstől, megbontja a mentális állapotodat)
  • saját értékek kiépítése
  • engedd el a negatív érzelmeket (most nem feltétlenül arról van szó, hogy lett egy negatívos kereskedés és ez érzelmileg megvisel. Ez ennél sokkal összetettebb. Az a probléma a veszteségekkel, legyen az anyagi vagy bármilyen más, hogy a rossz emlékek, érzések miatt félünk eleve a veszteségtől. A nagyobb bukásokat, veszteségeket a idegrendszer eltárolja és amikor jön még egy veszteség akkor az egész összeadódva telepszik ránk, tehát nem csak a jelen szituációval kell megküzdeni, hanem mindennel, ami eddig felgyülemlett és nem tudtuk elengedni. Ezért nagyon fontos, hogy engedjük el, szabadítsuk fel a negatív érzelmeket és szabaduljunk meg tőlük. Szokták mondani, hogy zárjuk ki az érzelmeket a kereskedésből. De ez így rossz, ugyanis nem az érzelmeket hanem csak a negatív érzelmeket kell kizárni, különben akkor akár robotok is lehetnénk.
  • kerekedjünk felül saját magunk szabotálásán

4. GOOD AVERAGE TRADER (Átlagosan jó trader, ő az a trader, aki éves szinten 25% körül ér el)

Mik az ismertetői?

  • megtette, amit meg kellett tenni, összegyűjtötte a szükséges erőforrások mind a pénzt, mind a megfelelő tudást valamint a támogató hátteret

 Hogyan juthat a következő szintre?

  • még több tőkét gyűjt a kereskedéshez
  • akarat és mentális felkészültség fejlesztése

Ezt a tradert lehetne nevezni a normális tradernek. Nagyjából mindene rendben van, keres pénzt, élvezi a kereskedést, megél belőle, jól érzi magát ebben a szituációban. CSAKHOGY ennél van azért feljebb és arra is kell törekedni, hogy oda elérjünk.

5. MASTER TRADER

Miről lehet felismerni?

  • hisznek a rendszerben, amit ők maguk teszteltek. Nem baj ha a kiindulási alapot egy másik trader-től kapták, tanulták, a lényeg, hogy nem elég, hogy más tesztelte NEKED IS KELL!!!
  • tudnod kell, hogy működik, csak így tudsz benne hinni
  • követik a BUSINESS PLANT és a stratégiát és betartják a szabályokat
  • felülkerekednek a mentális, pszichikai problémákon
  • ki kell fejleszteni egy „intuitív indikátort”, amikor már szinte érzik, hogy mi fog történni. EZ NEM HELYETTESÍTI A TANULT TECHNIKÁKAT EZ EGY PLUSZT AD.

 Hogyan lehet eljutni ide?

  • mindenképpen szükség van fizikai, mentális és érzelmi egészségre
  • ki kell alakítani a pszichikai egyensúlyt
  • normális rizikót kell megválasztani, ennek betartása mellett még 60-40%-os (60 a veszteséges) találat mellett is lehet profitosan kereskedni
  • FIGYELD ÉS NÖVELD AZ INTUITÍV KÉPESSÉGEIDET

Alapvetően nem egy bonyolult dolgok ezek, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire is vállalkoznak akkor, amikor azt mondják, hogy jól van én trader leszek. Na ilyen hozzáállással SOHA nem leszel trader. Meg ugye néha fáj, ha az embernek tükröt tartanak. Azt tanácsolom, hogy olvassátok el figyelmesen a fenti listát és amikor egyedül csak magatok vagytok, és nem kell hazudni, nem kell mások előtt felvágni, akkor szépen, őszintén rangsoroljátok be magatokat és használjátok a hozzá tartozó problémamegoldásokat.

A hétről még annyit, hogy 11 pont plusz vagyis 11€ profit keletkezett. Így az éles számla 581€-n áll, az elméleti meg 623€-n állna. Végül is haladunk felfelé. Az irány jó, csak kurva lassú, már már én is unom. De persze nem hagyom abba, végig lesz vezetve legalább az év végéig, utána meg majd kiderül, hogy merre megy tovább a blog.

2013-07-29_0820.png

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr225431549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megamind 2013.07.29. 17:36:00

@jozsofx: Őszintén, ha csak ki nem utazol Amerikába, akkor nem lesz túl egyszerű meghallgatni egy-egy előadást. Írj nekem egy e-mailt és küldök egy linket, ott feliratkozhatsz a hírlevélre, évente néha van egy-egy ingyenes webinar. Mondjuk az pont annyit is ér, de kezdetnek érdekes lehet. Persze csak ha megy az angol.

Rotopass 2013.07.31. 09:54:11

Véletlenül nem Adrienne Toghraie-ről van szó? Csak nem Traderbambu szervezésében sikerült meghallgatnod? Kicsit még mesélhetnél róla... :-)

Megamind 2013.07.31. 12:51:36

@Rotopass: De igen ő az. Érdekes eladás volt, 2 napot volt itt. Azért is volt különleges, mert nem olyan, mint pl. Tony Robbins aki inkább életvezetési tanácsokat ad, amit azért szinte mindenben lehet alkalmazni, hanem ő (Adrienne) is kereskedett régen, és az ő anyagai, előadásai kifejezetten tradereknek szólnak. Átnézem az anyagimat és majd írok akkor róla még. Bár elég sok anyagom van, az meg biztosan nem kerül fel. Viszont a könyve jó, azt érdemes elolvasni, annak akinek megy az angol.

Rotopass 2013.08.12. 11:59:10

@Megamind: Kíváncsian várom. Nem tudom ismered-e ezt az oldalt: networkmarketing-pro.blogspot.com/

Ugyan a nevében benne van, hogy networkmarketing, vagy ahogy talán többen ismerik MLM, de nagyon jó és érdekes dolgokat találtam nála. Itt találkoztam többek között Tony Robbins, Randy Gage, Tim Rohn nevével. Meg talán legtöbbet az Abraham-Hicks névvel. Persze itt már van jó adag spiritualitás is, amit valaki vagy elfogad vagy nem. De érdekes módon szerintem sok dolog van nála, amit egy trader tud hasznosítani. Most már van egy FB oldala is, amit elég sűrűn frissít. De nem akarom itt reklámozni.

Sőt akár még Eckhart Tolle is szóba jöhet...

Sok helyen olvasni a tradelés mentális részéről, meg arról, hogy változtatja meg az embert. Csak (legalábbis nálam) ez egy elég lassú folyamat és egyáltalán nem olyan látványos.

Tényleg sokszor hallani, hogy szegény emberből, hogyan lett valaki sikeres és gazdag és olvasni is lehet, hogy a kitartáson felül a gondolkozásmód is mennyire fontos. Pl. hogy míg a szegényebbek mondjuk birtokolni akarnak egy autót, egy házat, addig egy vagyonos ember használni akarja, nem kell, hogy az övé legyen. De ez csak egy dolog.

Kíváncsi vagyok a véleményedre és szerintem megérne 1-2 (több) bejegyzést ez az egész mentális, hozzállásbeli dolog. Meg perszer konkrétan Toghraie, hisz ő van a legközelebb ehhez az egész trading dologhoz talán.

Azt gondolom, aki elég kitartó és a tőkéje is kitart, az eljut odáig, hogy fejben is kell sokat dolgozni, nem elég a stratégia, a tesztelés, meg a pénz. Lehet hogy nagyzolásnak hangzik, de szerintem az ember világnézete is változik a tradeléssel. Legalábbis az enyém változott/változik.

Még egy dolog jutott eszembe, amit valahol ezen a fennt említett oldalon találtam. Olyan emberekkel kell körül venni magad, amilyen lenni szeretnél. A tradelés pedig elég magányos szakma és pl. nekem nincs senki ismerősöm, aki ezzel foglalkozna. Marad ugye az internet, fórumok pl. de ezt tudjuk hogy annyira azért nem építő jellegű. Persze azt mondják, hogy régebben más volt, meg hivatkoznak nagy öregekre, akik eltűntek, de azért ebben benne van, hogy az idő megszépíti. Így nekem marad pl. néhány blog, amit olvasok (néha hozzászólok.

Szóval ha van időd írj légyszives és Toghraie feltétlenül szerepeljen benne. :-)

Megamind 2013.08.12. 12:09:17

@Rotopass: Csak nagyon röviden válaszolok, később meg majd kifejtek még dolgokat.

Igen voltak/vannak nagy öregek, akik eltűntek, de ennek is megvolt/megvan az oka. Sokan a "kedves szomszéd" miatt nem reklámozzák, hogy mit, hogyan, mennyit csinálnak. Mindenféle bántás nélkül, sok a kekeckedő, a rosszindulatú, irigy stb. Egy idő után elmegy az ember kedve, hogy segítsen vagy hogy publikáljon dolgokat. Főként az a legidegesítőbb, amikor olyanok mondanak véleményt tanfolyamról, technikákról, amin nem voltak, amit nem ismernek. Viszont vitázni nekiállnak. Erre senkinek nincs szüksége.

Az igaz, hogy akivel beszélgetsz olyanná válsz. Ha idióták vesznek körül, akkor az lesz a te szinted is. Ha gazdag ember akarsz lenni, ismerkedj olyanokkal akik gazdagok, akik tőzsdéznek, ha ez érdekel stb. Tudom nem egyszerű, pláne nálunk, de nem lehetetlen.

Van egy klub, nem voltam még rajta, nem ismerem őket, de ha van kedved a youtube-on keress rájuk van fent pár videó és ha időd engedi és szimpatikusak látogass el egy klubestre. Hátha találsz olyanokat akikkel érdemes megismerkedni. Ők a trader's night klub budapest vagy valami hasonló. Havonta egyszer ülnek össze. Néha meghívnak vendégelőadókat is.
süti beállítások módosítása