MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

Miről is lesz majd szó... 3. rész

Megamind 2013.10.02. 23:24

megamind_CrossRoads.jpg

Nagyon sokféleképpen lehet kereskedni, rengeteg stratégia létezik. Ebből adódóan lehetnek nézetbeli, gondolkodásbeli különbségek. A hét elején kibontakozott egy beszélgetés az egyik olvasóval. Az elején nem teljesen értettem, hogy mit hiányol, mi az, ami miatt nem tudja kiszámolni, hogy ennek a stratégiának mi a hozama, vagy hogy mit jelent az, hogyha azt írom, hogy pl. 148 pontot hozott a stratégia a héten. Miután többször is elolvastam amit írt, rájöttem, hogy mi az ami az én irományomból kimaradt és miért lehet az, hogy egyesek nem értik, hogy mit írok vagy mit szeretnék írni, ami csak annyiban problémás, hogy elvileg nektek írom, akik olvassátok a blogot. 

Alapvetően ott a gond, hogy ezek a stratégiák nagyon-nagyon sokban különböznek az átlagos stratégiáktól. Mind a ki-, beszállásokban, mind a stop és cél meghatározásban, és nem utolsósorban a pozícióméretezésben, számlakezelésben. Engem a hagyományos dolgok nem nagyon érdekeltek már az elején sem. Ezt többször írtam, ha mindenki ugyanúgy kereskedik, ugyanazokat az indikátorokat használja, akkor eltűnik az előny. Meggyőződésem, és nekem ezt is tanították, hogy sikeresen kereskedni sokkal könnyebb, ha van valami előnyöd a piaccal, a többi traderrel szemben. Most nem arra gondolok, ami már az ember könyökén jön ki, hogy a "trend a barátod" és ha trenddel vagy akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy profitosan fogod zárni a pozíciót. Persze ez is igaz, de aki megnézte a múltheti postot - amiket feltettem - látta, hogy sok minden érdekelt a beszállásnál, csak egy dolog nem, az pedig az, hogy trenddel vagyok-e vagy sem. Nem érdekel egyáltalán. Ez daytrade, itt napon belül változnak szépen a dolgok. Persze lehet, hogy napon belül is csak egy trend van, de akkor meg megyek azzal és kész.

Tehát az, hogy a napon belüli trend szembe megy-e a napival vagy a hetivel, na az nem érdekel. A másik dolog, ami nem érdekel az az RR arány. Na a csapat egy része most zárja be az oldalt szerintem. Ekkora eretnekséget hogy tudok mondani. Meg is indokolom, hogy nekem mi a bajom ezzel. Sok helyen olvasom, meg küldik ismerősök, tradertársak, hogy milyen RR-t sikerült realizálni. Én szépen megnézem, és ennyi, mert ez nekem nem mond semmit. De másnak se. Ha valaki kiírja egy oldalra, fórumra, hogy csinált 2,5 RR-t, akkor sokan örülnek, meg megy a gratula. De miért is??? Hát mit jelent ez? Semmit!!! Lehet, hogy a kezdeti stop 2 pip volt. Na most ha sikerül 5 pipet realizálni az azért nem egy ördöngösség szerintem. Pont ezért mondom, hogy ez az RR számolgatás hosszútávon, éves eredményben semmit nem jelent, mert egyszer 2 pip máskor sokkal több lehet a stop, ahány beszálló annyiszor változik.

Lehet csinál a trader éves szinten 3 RR-t. Na jó, de az mennyi összegben. Vagy ez most jó vagy nem. Én olyan stratégiákat kötök, ahol van egy maximum stop. Ez azt jelenti, hogy az adott stratégiának maximum ennyi a stop-ja, de lehet, hogy bizonyos pozinyitás esetén ennél mégkevesebb lesz. Ezzel a maximum stoppal kiszámolja az ember, hogy mennyit hajlandó kockáztatni és had szóljon. Van olyan aki 1-2%-ot kockáztat, de van olyan volt tanítványom is aki kapzsi és 10-15% kockázattal kereskedik. Tudja, hogy akármi történik neki 20-50 (stratégia függő) akárhány pip/pont lesz a stop-ja, és nem fog előfordulni soha az, hogy egyszer 2 pip, máskor 130 pip lesz a stop (tudom elég extrém példa, de miért ne lehetne).

Tudom, hogy ez a maximum stop, részletesebb magyarázatra szorul, de el fogok mondani mindent az előadáson. Hogy miért annyi, hogyan lehet megtalálni, miért ott van, biztos mindig ott van-e (IGEN), stb. Az eredményekre visszatérve, szerintem sokkal egyszerűbb eldönteni egy stratégiáról, hogy érdemes-e vele foglalkozni, ha az ember látja a heti/éves eredményeket és kiszámolja, hogy az ő habitusának megfelelő kockázattal van-e értelme belekezdeni, mert ugye ezzel szemben az pozíciónként változó RR-rel elég nehéz kiszámítani, hogy mit sikerülne elérni.

Az RR-es vonalnál nagyon fontos még a célár. Ha azt az ember rosszul határozza meg, akkor borulhat az egész rendszer. Vagy teszem azt, mi van akkor, ha a piac nem foglalkozik az ember elképzelésével és a célár előtt visszafordul. Persze tudom, ilyenkor jön a breakeven - nullábahúzás. Bizonyos esetekben ez tök jó, mert tényleg lehet, hogy fordul az ár. De biztosan jókor húztad nullába a pozit? De ez már tényleg a kereskedés mélyebb vonalait feszegeti, meg most nem is erről akartam írni.A lényeg, hogy egy pusztán "RR-es" eredményből kiszámolhatatlan egy éves teljesítmény. Vagyis ki lehet számolni, de ahhoz minden egyes pozihoz tartozó változó értékét ismerni kell. Nálam annyit kell csak tudnod, hogy mi a maximum stop, és már mehet is a számolgatás.  

Nem véletlenül mondtam, hogy aki eljön az nem a hagyományos dolgokat fogja hallani hatszázadszorra. Elmondom az alapokat is, hogy ne legyenek vakfoltok, de a lényeg nem azon lesz, hogy ismét halld valakitöl, hogy hogyan kell a trendkövető, pozícióépítő stratégiát használni. Ez teljesen más lesz, MINDENBEN MÁS!! 

Ahogy hétfőn ígértem és mivel nem érkezett más igény, így itt a múlt heti arany chart. Lemaradt a képről, így ideírom, hogy az eredménye a hétnek azzal  a stratégiával 3210 pip lett.

xauusd_besz1.png

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr655541477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megamind 2013.10.06. 15:42:41

@jozsofx: Nagyon szuper, megint ott vagyunk, hogy abból, hogy vki azt mondja, hogy keresett 2,5R-t NEM lehet megtudni érdemben semmit. De ez csak az én olvasatom. Nincs fix kezdeti kockázat, ezért éves normális eredményt csak úgy lehetne számolni, ha egyesével minden egyes pozihoz odaírná az ember a vállalt kockázatot is PIP-ben.

Ezért mondtam, hogy lehet ezt reszelgetni, meg lovagolni, hogy R vagy RR, tök mindegy, mert kiszámolhatatlan az ÖSSZEGBELI eredmény. Persze valakinek az a fontos, hogy azt mondogassa, hogy hány R-t keresett meg.

Engem ez nem érdekel, mert nem ebből lehet megélni, hanem a profitból, amit az év végén elér az ember.

"Ha azt mondom, hogy a tréden 2,5 R-t kerestem az ugyanazt jelenti, minha 2 pip kezdeti kockázat mellett csinálok 5 pip profitot vagy 30 pip kezdeti kockázat mellett 75 pip profitot. Ha a pozíciót a piphez méretezem az eredmény teljesen egyenlő lesz." - ez csak akkor igaz, hogyha odaírod, hogy mennyi kockázatot vállalsz egy trédben összegszerűleg is. Mert van olyan is, aki úgy is változtatja az összegszerű kockázatot, hogy milyen messze van a kezdeti stop és akkor már a fenti okfejtésed egyáltalán nem áll meg. Viszont ahogy én írtam és ahogy én számolom az eredményt, az matematika első osztály, bárki könnyedén ki tudja számolni plusz info nélkül.

Szóval

Megamind 2013.10.07. 07:10:26

@jozsofx: Azt hiszem lemaradtál valamiről, ugyanis ebben az esetben, ahogy én tradelek pontosan ki tudsz számolni mindent. Ezt a múlt héten egy másik olvasóval végigbeszéltük, ezért is lett a fenti poszt.

Évek óta mennek ezek a stratégiák, nincs adatom sem találati arányra, sem payoff ratio-ra. Ezeket én soha nem számoltam. Lehet az én nézőpontom nem jó, de ezeket azok számolgatják akik folyamatosan újabbnál újabb stratégiákat keresnek, hátha megtalálják a Szent Grált. Olyan ugye nincs. Olyan van, ami valakinek bejön, másnak meg nem. Meg léteznek olyanok, amit "könnyű" kötni, mint például azok a stratégiák, amiket én is kötök, meg vannak olyanok, amihez nagyon komoly tőzsdei ismeretek kellenek. Pont ezért gondoltam, hogy tartok egy előadást, mert nézem, hogy mekkora gondot okoz bizonyos stratégiák alkalmazása, milyen nehéz egyeseknek meglátni a "jeleket" a chartokon. Ebben nyújtok majd segítséget és amutatok olyan bármilyen papír, bámely idősíkján alkalmazható stratégiákat, amik szinte semmilyen szubjektív elemet sem tartalmaznak. Ez szerintem az egyik legfontosabb dolog, mert emlékszem kezdő traderként, nekem is gond volt "elhinni" azt amit látok és meghozni a döntést.
süti beállítások módosítása