MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

Tőzsdei 1x1 - Első fejezet : A hős

Megamind 2013.01.29. 22:52

Még mielőtt bármibe is belekezdenék, jelentem, hogy a kereskedés folyik, a számla 8% pluszban áll. DE! Ez csak annyit ér, mintha azt mondtam volna, hogy ma esik az eső vagy süt a nap, mivel azt nem tudom megmondani, hogy  holnap mi lesz. Azért annyit erről, hogy sok befektetési alap örülne, ha év végén elérné ezt a teljesítményt. De nem akarok semmit elkiabálni haladunk és kész.

megamind_wallst.jpg

Visszatérve az alapokhoz, abban már mindjárt az elején megegyezhetünk, hogyha valaki tőzsdei tudás nélkül áll neki kereskedni az egy idióta barom. Az nem lehet érv a kezdéshez, hogy a szomszéd Pisti is kereskedik és milyen jól megy neki. Mert két eset lehetséges. Az egyik az az, hogy a szomszéd Pisti egész egyszerűen gyökér és eddig szerencséje volt ami nem tart örökké. A másik pedig, hogy hazug geci és nem mondja meg vagy azt, hogy bukik vagy azt, hogy éjszakákon át az internetet bújva próbálja magába szívni a tudást. Csakhogy  hírlevelekből, meg "ingyenes online" tanfolyamokból nem lehet megtanulni kereskedni. Meglehetne, csak senkinek nem ez a célja. Szóval ha ilyen valakinek a hozzáállása a tőzsdézéshez, akkor nyugodtan fogjon inkább egy töltött fegyvert és kezdjen orosz rulettbe, mert az eredmény ugyanaz lesz, maximum az utóbbi előnye, hogy marad a családnak pénze a temetésre.

Senki nem ül bele egy forma 1-es autóba úgy, hogy még egy mezítlábas jogosítványa sincs. A kereskedés a világ egyik legnehezebb szakmája, mivel két komoly dolgot kell folyamatosan 100%-on tartani. Egyszer az érzelmeket, és mellette a pénzügyeket. Nem hatalmasodhat el semmilyen negatív befolyás. Hozzátenném inkább egy dologról van itt szó és a másik csak kapcsolódik hozzá. Mert senki nem akar pénzt veszíteni és mégis amikor csökkenni kezd a számla jön a PÁNIK, és már el is ragadták az embert az érzelmek. De erről hosszasan lehet beszélni és fogok is egy Tőzsdepszichológia bejegyzésben.

Nem akarok "online tőzsde oktatni", de pár fontos információt megosztok, legalább egy helyen lesz, nem kell a netet bújni. Ami ugye már az elején megbukik, mert elvileg meg lehetne tanulni a netről szedett anyagokból kereskedni, csak két baj van. Mindig ez a kettes szám. Az egyik, hogy elég jól kell tudni angolul. Na most ismerve a magyar viszonyokat - ami ugye kész röhej -, hogy a lakosság ALIG 35%-a beszél idegennyelvet. Egyet, többet meg kevesebb mint 13%. Szóval a másik gond, ha tudnak valamilyen nem eszperantó nyelven az az, hogy annyi anyagot lehet találni, hogy nehéz kiszűrni belőle, hogy mi is igazán hasznos és mi nem. Meg ugye tesztelni kell saját számlán, gyakorlatba ami megint csak viszi az időt, na meg a pénzt.

A magyar tőzsdesulik (több mint 25 van) legnagyobb örömére itt egész jól össze lesznek szedve az alapinformációk. Mindjárt az elején, tisztázzunk pár dolgot. A brókerek működésébe nem megyek most bele majd később kivesézzük, de azért az remélem tiszta, hogy úgy áll a bróker a számlák felett, mint egy sebész a műtőjében a felnyitott betege felett. Amikor azt mondtam, hogy ne a tőkeáttét alapján válasszunk brókert az azt jelenti, hogy magyarra lefordítva minél nagyobb ez a szám annál több pénzzel kereskedhetünk. A bróker "kölcsönad" nekünk egy zsák pénzt. Ezt nem kell visszaadni, mert ez amúgy sem egy létező pénz ez csak amolyan Monopoly-s, de mégis kihat a számlánkra. Nagy tőkeáttét esetén baromi gyorsan tud csökkenni a számla. Egyet pislogunk és nincs meg a pénzünk. Szóval lehetőleg 1:50, DE max 1:100-as tőkeáttét fölé ne menjünk. Egy másik szó - ez kicsit kezd hasonlítani egy olyan minden napra egy új szó naptárhoz - a chart. Lett ebből már árfolyamszalag meg árfolyamgörbe meg ár, meg grafikon, de maradjunk a chart-nál. Az árfolyamot  a képernyőn hívjuk chart-nak. Baromi egyszerű, ha látunk egy grafikont, ami árfolyamot mutat, teszem azt egy EUR/USD-t akkor annak a neve a chart. Ebből van bar - oszlop, candlestick - gyertya, line - vonal chart meg sok más, de ezek a leglényegesebbek.

A mai gyorstalpalónak ezzel vége is. Megnyugtatásként közlöm, hogy nem lesz minden bejegyzés ennyire száraz, csak  ismerni kell pár alapkifejezést. Kikapcsolódásnak ajánlok két filmet. A Brókerarcok az egyik, amiből megtudható, hogy a broki hogyan húzza le az ügyfeleit, a másik a Margin Call - Krízispont - tiszta agyrém ez a cím - ami pedig a válság előestéjét mutatja be.

Címkék: tőzsde

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr255050948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotopass 2013.04.17. 11:44:34

Szia!

Most kezdtem el olvasni a blogodat. A tőkeáttéthez szólnék hozzá. Szerintem tök mindegy milyen a tőkeáttét, sőt mondok valamit jobb az 1:500, mint az 1:50. Mondom is miért. Ha betartod, azt a mindehol leírt/oktatott szabályt, hogy csak a tőkéd meghatározott %-t kockáztatod 1 ügyleten (és az most tök mindegy, hogy 1% vagy 10% - habár a 10%-ot nem nevezném kockázatkezelésnek, de elképzelhető, hogy valakinek működik), akkor nem számít a tökeáttét, csak annyiban, hogy mennyi részt kötnek le a tőkédből. Tehát ha 1:500-asod van 1:50 helyett, akkor ugye csak a 1/10-ét. Pl 1000 USD-s számlán mondjuk csak 10USD-t és nem 100-at. És itt jön a csavar. Teszem azt van 1000 USD-d kereskedésre, és mondjuk 10 USD-be "kerül" egy pozició. Ha mondjuk van 10 nyitottad az is csak 100 USD. Ami azt jelenti, hogy ha van a számládon 500 USD és megfelelő a kockázatkezelésed, mondjuk 1% a kockázat, tehát 10 USD-t bukhatsz egy kötésen, akkor is még marad 400 USD-d. A másik 500 USD-t pedig lekötheted a bankban, vehetsz belőle állampapírt stb. A mai világban ha gond van (de ilyen arányoknál az nem lehet), kártyával akár pár óra alatt ki tudod utalni az 500 USD-t. Tudom, ez mondjuk éves szinten jelenthet 1-2-5-10% -ot, ami a Forexen semmi, de mondjuk ezzel megkeresed pl. az utalás költségeit. Most olvasok tovább, még jelentkezem. :-)

Megamind 2013.04.17. 12:13:50

@Rotopass:
Viszont ha 500$-ból 400$ lesz akkor már 20% mínuszban van a számla. Ez meg ugye megint nem OK. Valamint amit általában oktatnak az 2% és nem pozinként, hanem összesen. Tehát amíg egyik pozi nincs nullába elvileg nem is nyithatnál másikat. De a lényeg amikor ezt kifejtettem az az volt, hogy 100$-ral nyithatsz számlát és 50000-rel engednek kereskedni. Ha így teszel akkor másodpercek alatt margin call is lehet a vége. Ezért nem jó az 500-as tőkeáttét.

Rotopass 2013.04.17. 12:32:43

@Megamind:

Igen, de az nem -20%, csak 10, mert a kereskedési tőkéd 1000 USD! Csak nincs ott a számlán, de el van különítve.

Szerintem nyithatsz egyszerre 10 pozit is 2%-al, ha olyan a rendszered, hogy mondjuk 10 vesztes trédre nagyon kicsi az esélyed. Ha mondjuk ez 10%, ami sok, akkor 1%-ot kockáztatsz, amire mondjuk 1% az esélyed. Persze ezek elméleti számok, de pl. a myfxbook-on lehet ilyen jó kis statisztikákat lekérdezni.

De a tőkeáttétel nem vagy kényszerítve, hogy ki is használd. Persze jól néz, ki ha mondjuk 50 pip elmozdulásra megduplázod a pénzed, de ugyanerre az 50-re el is veszíthetsz mindent. (Vagy is még hamarabb, mert margin call mondjuk 20%-nál már jön is.) Persze marad valamid legalább. Szóval a kockázatkezelésnél nem számít a tőkeáttét, tulajdonképpen nem is kell tudnon róla. Mondom ezt úgy , hogy van 1:50 és 1:500-as számlám is. És a kockázat mindkettőnél ugyanaz!

Megamind 2013.04.17. 12:47:02

@Rotopass:
Ez rendben is van, de akkor meg felesleges az 500-as tőkeáttét. A mondanivaló lényege az lenne, hogy az átlag halandót megszédíti az 500-as tőkeáttét és amit ezzel a bróker vízionál.
süti beállítások módosítása