MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

25. Hét

Megamind 2013.07.22. 08:18

megamind_reading.jpg

Távol álljon tőlem, hogy bárki szellemi képességét minősítsem, DE. Úgy tűnik, és ez nem csak erre a blogra igaz, hogy egyesek vagy nem ismerik a betűket, vagy az azokból alkotott szavak értelmezése okoz gondot. 

Név nélkül kiteszek ide egy kommentet, mert sokat lehet belőle tanulni másoknak is. Hangsúlyozom a cél a tanulás és az, hogy lássátok, hogy hol lehet nagyon tévútra menni ebben a szakmában : 

" Megértem, hogy neked fontos a "TARTSD BE A STRATÉGIÁDAT" jelmondat. Elvégre nem emberek vagyunk, hanem gépek, érzelmek és tudatosság nélkül, szabályok mentén cselekszünk.

Nem attól leszel jó tréder, ha gépiesen követed a stratégiádat. Persze a szabályokat be kell tartani, viszont mindig kell tudnod alkalmazkodni. Ez nem feltétlen a szabályok megváltoztatását jelenti, hanem rengeteg sok mindent. Úgy látom, hogy oldalazik a DAX, akkor nem erőltetem, viszem a pénzem másba és kész.

Honnan tudod, hogy az adott stratégiádnak azon a piacon tökéletesen kell működnie?
Biztos azért mert tesztelted. Nagyszerű. És le tudnád tesztelni 2014-es vagy 2015-ös adatok alapján? Ja, hogy az már nem megy...

Értem, szóval akkor volt olyan időszak, amikor jó volt a stratégiád.

Akkor ezek szerint most vagy nem olyan időszak van, vagy abszolút soha nem is lesz már olyan időszak?

Ki tudja?

Szerintem az tudja, aki nem DAX-on skalpol.

A DAX 2011 év vége óta emelkedő trendben van. Ez azon chartok alapján is látszik, amiket posztoltál. Mindegy, hogy vonalchartot nézel, vagy candlestick-et."

A tőzsdében az a szép, hogy mindenki máshogy látja a dolgokat, ezért van az, hogy valaki longol akkor amikor más shortol. Így lesz az, hogy valaki nyer valaki meg veszít. A fenti okfejtés több sebből is vérzik sajnos, és a hasonló gondolkodás komoly veszteségeket is eredményezhet. Bármennyire is emberek vagyunk és nem gépek, mégis a tőzsde egy olyan ág, ahol igenis gépiesen kell a kereskedést csinálni betartva a szabályokat. Ez már abban is látszik, hogy ugye nem véletlenül használnak sokan robotokat. Megjegyzem én robot ellenes vagyok, mivel a megváltozott piaci szituációt a rendszer nem képes lekövetni így komoly veszteségbe is mehet a dolog. Tudom most van az, hogy ellentmondtam magamnak, de nem. A robotok általában egyszerű elemekből épülnek fel, többnyire indikátor keresztezésre kötnek, mennyiségekkel játszanak stb. Ezek annyira amatőr módszerek, hogy én ilyennel nem is foglalkozok, az én kereskedési stratégiáimba nincs is indikátor, mert nem kell. Vagyis egy van, de az meg egy teljesen más szintű dolog, nem tartozik a hagyományos indikátorok közé.

Valamint meg kell nézni évek óta sikeres nagynevű traderek álláspontját a "stratégia betartás" témakörében alkotott véleményéről és gyorsan kiderül, hogy a legfontosabb a stratégia betartása. Mert mi történik ha bukik egy stratégia? Semmi, mert ez benne van. 

A fenti kommentelő az örök Szent Grál keresők kategóriájába tartozik. El kell fogadni, hogy vannak időszakok amikor egy stratégia kevésbé termel nyereséget, esetleg vesztő szériájában van. Ez van, ezzel nem lehet mit kezdeni. Mindig a Birgerrel jövök, de ez csak azért van, mert ő elég ismert és elfogadott eredményeket produkál. Neki is van/volt olyan időszaka, hogy akár -30%-ba is van a portfóliója. Szép lenne, ha egyszer csak nekiállna új termékeket keresni, olyat amit még soha nem tradelt azért, mert éppen vesztő szériában van. Ilyen nincs. Aki ezt csinálja az nagyon amatőr szinten van ebben a játékban. 

A bukós, "szar piac" részeket úgy lehet kiküszöbölni, hogy több stratégiát üzemeltetsz. Már ha van, már ha képes vagy rá, már ha bízol magadban és már ha van elég kitartásod. Én azt látom a különböző fórumokon, hogy mindenki egyre van ráfeszülve és ha nem teljesít jól akkor megy vissza a fórumra újat keresni és azt kereskedi. Ha az se megy, akkor jöhet egy újabb. Ez ebben a szakmában egyet eredményez. A TELJES TŐKE ELVESZTÉSÉT ÉS TOTÁLIS KUDARCOT. ENNYI.

A jövőt valóban nem lehet letesztelni, ezzel egyetértek, viszont valamiből ki kell indulni, nem kezdhetem úgy az évet, hogy lehet, hogy egy olyan év jön, ami még nem volt ezért kitalálok egy új stratégiát. Megjegyzem a jövőt annyiban lehet tesztelni, hogy ha elég sok év eredménye megvan akkor lehet látni, hogy melyek azok az évek, ahol a stratégia kevésbé teljesít jól. Ezzel most arra gondolok, hogy ha nincs mozgás akkor is jó, ha van akkor is, ha sokat megy ellenem akkor is. Itt egy példa a való életből. Egyik stratégia amit kötök az EUR/USD-n a következőképpen teljesít eltérő piaci körülmények között. 2007-ben nagyon nem volt jó év, nagyon kicsi napi mozgások voltak. A napi mozgás 49-111 pip között volt. Ebben az évben 3978 pip eredményt ért el a stratégia. Jött a válság, megjöttek az extrém mozgások, voltak olyan évek, amikor 117-281 pip volt a napi mozgás. Ezekben az években 9800-11600 pip között mozgott az eredmény. Tavaly ismét egy nyugisabb év, következett, de ez inkább olyan normál menetnek volt nevezhető, ekkor 79-141 pip között volt a napi mozgás és az eredmény 6000 pip volt. Szóval tesztelni nem tudom a jövőt, de ha a stratégia ennyire letérő piaci körülmények közt is jól működik valószínűsíthető, hogy a jövőben is jó lesz. Pláne, hogy nem indikátorok tömegéből meg woodoo szertartások alatt csontok dobálásából próbálom kitalálni a mozgásokat.

A "lehet, hogy soha nem is lesz olyan időszakról" annyit, hogy lesz olyan időszak, mert mint sok minden más a tőzsde is ismétli magát, plusz nem győzőm hangsúlyozni, hogy elkerülhetetlen, hogy olyan időszakokba fuss bele, amikor nem teljesít jól a stratégia vagy esetleg még veszteséges is.

Egyet még kérnék, légy szíves kedves kommentelő olvasd figyelmesebben az írásokat és csak akkor kommentelj ha teljesen megértetted, hogy mit írtam ugyanis :  

"Akkor ezek szerint most vagy nem olyan időszak van, vagy abszolút soha nem is lesz már olyan időszak?

Ki tudja?

Szerintem az tudja, aki nem DAX-on skalpol."

Az utolsó mondat. Ki mondta neked, hogy ez egy skalp stratégia? Hol írtam én ilyet? Pont az a lényeg, hogy ez NEM az, ezért teljesít kevésbé jól.

Az ilyen hülyeségekből lesznek az igazán nagy baromságok, meg észosztások mindenféle fórumon meg weboldalon.

A végére itt a DAX trended. Annyit azért kérnék ehhez, mert most te is olyan vagy, mint a tőzsdeiskolák 99%-a, hogy vesznek egy chartot és utólag berajzolják, hogy milyen fasza trend van. Mellékelek egy képet, hogy a fasza long trended hány kisebb trendből épül fel és hányszor törtek meg azok. Szóval a kérésem az lenne, hogy egy ilyen trendvonalat húzzál már be nekem 2020-ig, hogy én is le tudjam kereskedni, mert olyan béna vagyok, hogy nem találom azt a nagyon hosszú trendvonalat. Köszi előre is. Sok sikert a további Szent Grál kereséshez.......

2013-07-22_0823.png


Végül, a hét -1 ponttal zárult, mivel hiába emelkedett az ár, ha napon belül csapkodott. Nem tudom, hogy írtam-e, de ez NEM skalp stratégia, így naponta max 2 beszálló lehet. Na most ha a két beszálló megvolt és nincs profit, akkor hiába megy a piac 2000 pontot, az nem lesz lekereskedve. Viszont  a kezdő tradereket megvédi az oldalazás okozta mentális és anyagi nullázástól. Pontosan ezért van ez publikálva, nem pedig egy nehezebb, több tőzsdei tapasztalatot igénylő rendszer. És mivel ez is tesztelve van, így tudom, hogy ez is jól fog teljesíteni, csak ez most a kevésbé eredményes néha bukó időszak.....

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr765418051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rotopass 2013.07.23. 17:08:57

Szia!

Szerintem ha leírnád a stratégiád részleteit (skalpolós/trendkövető, 15-60 perces vagy napos charton nézed a szignálokat, csak a DAX-ra jó vagy másra is) akkor lehetne tisztázni ezeket a félreértéseket.

Mert például ami naposon oldalazás, az másnak 15 percesen, óráson akár trend is lehet.

Másrészt a levélírónak mondom, hogy csak a múltbéli adatokon lehet letesztelni egy stratégiát, amit persze aztán lehet folytatni demo számlán valós időben. De egy idő után el kell oda jutni, hogy valamilyen szabályokat lefektet az ember, nem lehet mindig (hetente, 2 hetente vagy havonta) módosítani. Tisztában kell lenni, hogy milyen piacon működik (működött a múltban) a rendszer. Persze ha beáll valami drasztikus változás, mondjuk egy skalpolós stratégiánál a spread 3-4-5-ször akkora lesz, akkor nyilván változtatni kell. De mivel tényleg ahány ember, annyi stratégia (vagy még több :-)), mindig lesz ami müködik. Csak meg kell találni és akkor kőkeményen be kell tartani a szabályokat. Persze mivel mindenki máshogy látja a piacokat van akinek ez 1-2 szabály lesz másnál mondjuk 10-12 is lehet. De csapongani, hogy ezt most egy kicsit megváltoztatom, annak szerintem semmi értelme. Ha tényleg katasztrófális egy stratégia, azt ki kell dobni. De megfelelő MM mellett az se nullázhatja le a számlát. Ott van pl. a myfxbook.com, ahol lehet mindenféle statisztikát csinálni és ha mondjuk a Risk of Ruinnál kijön, hogy 33% az esély egy 50% vesztésre akkor érdemes elgondolkozni. Persze ennek van még ezer más módja is. De igen is egyetértek Megamind-al hogy ragaszkodni kell a szabályokhoz. Ha letesztelte és kijött, hogy működik akkor had szóljon. Ha pl. volt olyan hogy fél évig csak stagnált, vagy veszteséges is volt, de mondjuk 5 éves távlatban bőven plusszos, akkor nem szabad kidobni. Lehet, hogy pont most van neki az a félév.

Csak legyen kitartása addig is a bloghoz.

Üdv,
Géza

Megamind 2013.07.23. 18:39:12

@Rotopass: Ne félj nem adom be a kulcsot. :) Annyira unalmas néha a trading, a blog nem csak blog lenne, de várom, hogy normális eredmény legyen és akkor indul a második fázis.

Amúgy írtam, hogy daytrader vagyok és ez a stratégia 5 perces charton fut. A van trend nincs trend kérdéssel továbbá nem foglalkozok, mert mint írtam, utólag én is be tudom húzkodni a vonalakat valamint a mostani trend egy nagy része gap-ekkel alakult ki. Azt meg tényleg nagyon nehéz lekereskedni. Vagyis ha nem vagy mentalista akkor nem is lehet.
süti beállítások módosítása