MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

Miről is lesz majd szó... 1. rész

Megamind 2013.09.18. 22:51

megamind_bulbr.png

A heti postokban megpróbálok valami képet adni, arról, hogy mit is fog hallani az aki eljön az előadásra. Már most többen vastagon sokallják az összeget, ami nem baj, nem az a cél, hogy több százan eljöjjenek. Ez azoknak szól, akik mint már írtam korábban, valamivel gyorsabban akarnak haladni, és meg akarják spórolni a több év neten való keresgélést, valamint nem tudnak vagy nem akarnak egyedül szenvedni. Vannak ilyen típusú emberek, én is ezek közé tartozom. Én inkább fizetek, én vizuális típus vagyok, én sokkal jobban megértem, ha megmutogatják, elmagyarázzák a dolgokat, mintha olvasnám ugyanazt. Meg persze ez lényegesen gyorsabban is megy, mert nem kell tökölni napokat, órákat a gép előtt görnyedve.

Legjobb példa, a következő eset. Adatra volt szükségem. Ezt egy olyan programmal sikerült csak megoldani, amit szinte alig ismerek. A főbb vonalak megvannak, használni is tudom tökéletesen, de ilyen "adathalászat" nem nagyon megy. Órák teltek el, mire lett normális megoldás és maga a folyamat is órákat vett el. Biztos vagyok benne, van ennek egyszerűbb módja is, de mivel úgy kellett a netről összehalászni a megoldást, és én csak ezeket találtam, így a cél elérése is tovább tartott. Ugyanez a helyzet a tőzsdézéssel. Én soha nem állítottam, hogy nem lehet megtanulni netről kereskedni. Viszont a megfelelő dolgokat megtalálni és azokat alkalmazni nem egyszerű dolog, és lehet, hgy hetek, hónapok mennek el, mire sikerül megtalálni azt amit az ember keresett, már ha tudja egyáltalán, hogy mit keres. Mert ugye egy kezdő azt sem tudja, hogy mire kellene rákeresnie.

Ez az előadás több dologban nyújt segítséget. Először is nagyon sok időt lehet vele megspórolni, de mint a mondás is tartja az idő pénz, ezért nincs például ingyen. Továbbá, fél évig ingyen folyamatos konzultációra van lehetőség, ami szerintem elengedhetetlen, pláne annak, aki most kezd ismerkedni a kereskedéssel. Ezen szinte mindenki átsiklanak, nem értem miért, pedig ez a legnagyobb előny szerintem.

Aztán itt van a stratégia kérdés. A legnagyobb gondot én abban látom, hogy a tanfolyamok többsége, egy darab stratégiát oktat. Majdnem mindenki ugyanazt. Na most ez vagy bejön a tanulónak vagy nem. Ha nem jött be, akkor ennyi volt. Szerintem mondjuk ez sem kidobott pénz, mert biztos elhangzik olyan dolog is, ami újdonság, meg abból is lehet tanulni, hogy egy másik trader hogyan gondolkodik. Szerintem sokkal jobb lenne, ha többféle stratégiát oktatnának, nem feltétlenül személyre szabottan, de mégis ott lenne a választás lehetősége. Persze tudom erre ott vannak a különféle "haladó" előadások. Erről megvan a különbejáratú véleményem, ezt aki olvas már ismeri, most nem részletezem.

Tehát aki eljön, akár kezdő, akár haladó, hallani fog alapismereteket. Ezt muszáj így csinálnom, mert mivel nem tervezek középhaladó, meg haladó előadásokat tartani és azt szeretném, hogy mindenki értse, hogy miről van szó, egy nyelvet kell, hogy beszéljünk. Ezért kell az alap. Egyet megígérek, hogy nem fogom bő lére ereszteni, mert nem ez a lényeg. Ettől függetlenül a kezdő is meg fogja kapni a szükséges ismereteket. Ha valami nem tiszta, akkor meg kérdez majd az előadás alatt vagy után. Lesz rá fél éve. El fogom mondani az alapstratégiákat. Mire kereskedik az átlag, miket figyelnek, mire szállnak be. Fogok mutatni mindenki által elérhető eszközöket, programokat, meg fogok mutatni "haladó" stratégiákat, és fogok mutatni olyat is, amit én is használok, melyek nagyon meg tudják könnyíteni a kereskedést.

Igen, ami fontos, nem olyat fogok mondani, hogy ezt így meg így lehetne csinálni és ha itt kiszálltál volna akkor ennyi lett volna a profitod. Konkrét rendszer lesz ismertetve, valamint ezen rendszerek eredményei, ha ezt meg ezt a kiszállást használod, ez lesz az eredmény. Amúgy a kiszállásra is mutatok alternatívákat azoknak, akik több stratégiát akarnak vegyíteni, hogy biztonságosabb legyen a kötögetés. Nem gondolom, hogy a kereskedés és tőzsdeoktatás abból áll, hogy felvágunk pár, többéves chartot és megmutogatjuk rajta a beszállót. Valamint egy stratégiát oktatva azt hisszük, hogy ezzel meg van oldva a hallgatók képzése. Sok helyen nincs választás. Szinte sehol. Van egy alap és azt néha bővítgetik ezzel-azzal. De az alap ugyanaz minden esetben.

Itt az alap is teljesen más lesz. A stratégiák jó része nem is hasonlít a másikra. Ez benne a jó. Vannak hetek, hónapok, évek, amikor bizonyos stratégiák nem működnek. És akkor mi a teendő? Abba kellene hagyni a kereskedést, mert nem megy? Nem! Kell másik stratégia, ami kiegészíti az előzőt. Ezért kereskedek én is több stratégiát egyszerre.

Sokan cinkelik a blogon futó stratégiát, hogy milyen gyengén teljesít, és hogy hogy jövök én ahhoz, hogy előadást tartsak, amikor ilyen szarul áll a számla? Mert ugye ezt kár is tagadnom, hiszen látszik, hogy ez a stratégia idén nem hozott pénzt. Helytálló a múltidő, mert az év nagy része már eltelt, így ha most be is indulna a dolog, már akkor sem lenne kiemelkedő eredménye ennek a stratégiának. Viszont emellett ment másik kettő, amik jól teljesítettek. Rosszat választottam ki, ez van. Pont ez a gond azzal, ha valaki csak egy stratégiát ismer/alkalmaz. Tavaly ez a stratégia nagyon szépen hozott 5674 pont eredményt ért el. Azért írok pontot, mert így mindenki be tudja helyettesíteni a saját rendszerébe és kockázatkezelésébe ezt az eredményt és eldöntheti, hogy ez jó-e vagy sem.

Az előadás meg nem ennek a számlának az ismertetéséről fog szólni mint már annyiszor írtam, hanem átveszünk mindent a "hogyan kezdjek neki...?" résztől, addig, hogy feláll egy teljes rendszer, ami több stratégiát tartalmaz. Mindezt úgy, hogy kimarad a rizsa, a népbutítás, mert ezekre se időm, se kedvem nincs. Nem mondom, hogy ez az egy út létezik, mert nem így van, de aki indikátorokra, meg Elliott hullámokra, meg a Fibo-ra gerjed az tényleg ne jöjjön el, mert olyanról itt nem fog hallani. Vagyis fog, de csak annyit amennyit muszáj.

Eheti ismertető postban két papír beszállóit mutatom meg. Az egyik egy sláger lesz az Apple, a másik meg az egyik legnépszerűbb FOREX pár az EUR/USD. Az utóbbi a múltheti, a három közül az egyik stratégia beszállóit tartalmazza, az Apple-nél meg egy napi chartot teszek fel.

AAPL_besz1.png

Értelemszerűen a zöld nyíl a long-os, a piros a short-os beszállót, a kék a zárást jelöli. Nem volt sok beszálló, és ezek közül is csak 1 volt bukós, egy nullás, a többi pluszos lett.

Az EUR/USD-vel van egy kis gond, ugyanis 5 perces vagy negyedórás chart nem fér ki normálisan, így marad a harmincperces. Itt csak azt tudom mutatni, hogy melyik gyertyán van a beszálló, de a pontos idő nem jön át, de a lényeg így is látható lesz.

eurusd_besz1.png

Az EUR/USD-n az utóbbi időben nincs nagy mozgás, ezért van relatív kevés beszálló. Persze percesen lehet kung fu-zni, biztos van millió lehetőség, de ez a stratégia ennyit ad. Ebből egy kivételével mind pluszos lett az utolsó az csalóka, mert úgy néz ki, hogy pluszos, de nem, az nullás lett.

Természetesen a beszállók nem véletlenszerűen lettek feldobálva egyik chartra sem, volt, olyan is, hogy futott tovább az ár bent lehetett volna maradni, meg volt olyan is, amikor pont jókor jött a kiszállás. Hogy ezek miért pont ott vannak, azt meg fogom mutatni és el fogom magyarázni az előadáson.

Addig is, jöhetnek a javaslatok, hogy jövőhéten melyik 2 papírt mutassam meg.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr875521850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Briian 2013.09.19. 13:38:13

Szia,
Tervezed kedvcsináló hozamgörbe, esetleg myfxbook publikálását?

Köszi és sok sikert!

Megamind 2013.09.19. 15:41:13

@Briian: Szia! Hozamgörbe valószínűleg nem lesz kitéve, max ha valaki igényli megkaphatja privátban. Viszont pipekben, pontokban elért eredményeket lehet, hogy teszek ki. Ez is elég, így könnyebb is mindenkinek kiszámolni, hogy mit érne el. Itt dől el, hogy valaki egy évben 10%-ot vagy 150%-ot csinál. Valaki inkább óvatos és kisebb kockázatot választ, valaki jobban bírja és nagyobbat. Már meg is van az eltérés. Pont ezért, egy sima hozamgörbének semmi értelme, ha az ember nem tudja, hogy milyen feltételek mellett keletkezett.

Briian 2013.09.19. 17:18:43

Egy myfxbook azért sokat elárul a rendszerről.
Még egy kérdés eszembe jutott:
Írod, hogy a stratégiádnak nincs szubjektív eleme, nem kérdés, hogy egy adott helyen lehet-e nyitni/zárni, vagy sem. Ha ennyire exakt a dolog, akkor miért manuálisan kötöd és nem robottal?

Megamind 2013.09.19. 17:33:05

@Briian: Azt írtam, hogy minimális a szubjektív eleme, de igen nagyjából ráhúzható, hogy robot is meg tudná csinálni. Egy baj van ezzel, hogy eddig 3 programozó bicskája tört bele a leprogramozásba. Részmegoldások születtek, de egyiket sem merném ráereszteni egy éles számlára.

Zain Scalper 2013.09.22. 14:28:45

Szia Megamind,

Eddig senki nem ragadta meg a lehetoseget az instrumentum valasztasra, en szeretnem.

Egyszeru: DAX, es az altalad emlitett harom strategia ki es belepesi pontjai, kulon charton.

Koszonettel:
ZS

Megamind 2013.09.23. 06:35:59

@Zain Scalper: Szia! A szerdai posztba lesznek a chartok.
süti beállítások módosítása