MegaMIND

Kitartás kell! Kitartás ahhoz, hogy 50 évesen ne arra ébredj, hogy egy egyszobás panelban laksz egyedül és azon merengsz, hogy mi lett volna ha évekkel ezelőtt cselekszel. Teszel azért, hogy ne ez legyen a vége. Mert IGEN jól érzed ezért csak te vagy a felelős. Mert lusta voltál vagy kényelmes. Igazából mindegy is miért elégedtél meg azzal, hogy szar munkahelyed van, a főnököd folyamatosan baszogat, a kollégák meg fúrnak. Egyszerűbb volt sört vedelni vagy kávézgatni járni, meg Mónika show-t nézni a remek melód után..............                                                                                                                                                                                        

megamindblog@gmail.com

Facebook

Utolsó kommentek

  • Xlendon: @Szaudi Herceg: Hercegem, nem jön.... Lesz még bejegyzés vajh? (2018.01.10. 17:17) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Szaudi Herceg: 1., "remélhetőleg idén augusztusig le is zárul, utána majd visszatérek ide" augusztus elmúlt, szeptembert átaludtuk, októberben nem történt semmi, novemberről meg inkább ne beszéljünk, tehát decembe... (2017.12.15. 22:08) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Na, hajrá! Azért jelentkezz még! (2017.03.24. 02:30) Nem tűntem el.....vagyis de
  • Xlendon: Ja, de legalább egy búcsúposztra visszatérhetne :) Meg, hogy mi történt azóta (2017.02.16. 20:38) Akkor merre van az arra?
  • Szaudi Herceg: Kár érte. (2017.02.16. 10:16) Akkor merre van az arra?
  • Utolsó 20

34. Hét

Megamind 2013.09.30. 08:58

megamind_next.gif

Vannak olyan helyzetek - ez például pont az -, amikor megint csak kellene egy kis változtatás. Ahogy olvasom a fórumokat, azt vettem észre, hogy sokan, talán inkább azok, akik csak pár éve kereskednek nagyon ragaszkodnak egy-egy termékhez. Segítséget kérnek, postolnak chartokat beszállásokról, hogy mi a hiba a kereskedésükben, miért van az, hogy nem sikeresek. A legdurvább az egészben, hogy elvileg mindent jól csinálnak, csak most egyes papírokban benne van, hogy nem nagyon mozognak.

Évekkel ezelőtt, amikor még opcióztam is, velem is történt hasonló dolog. Eléggé el voltam keseredve, mert sok bukós kötésem volt, holott minden jónak tűnt. Beszéltem is az akkori mentorommal, hogy legyen már olyan kedves és segítsen nekem, mondja meg, hogy mit csinálok rosszul. Annyit kért, hogy minden este küldjem el, hogy mik az elképzeléseim, mire szállnék be, mit hogyan tervezek, meg küldjem el neki a korábbi bukós beszállók naplóját. El is küldtem mindent, és vártam, hogy megmondja mi a rossz a rendszerben, mit rontottam el. Természetesen szorgalmasan küldözgettem a kötési ötleteket is, hogy mit hogyan kötnék.

Pár napra rá meg is jött a válasz, ami nem teljesen az volt, amit vártam, ugyanis a mentorom annyit írt, hogy minden rendben van, mindent jól csinálok, semmin nem kell változtatni. Mondom, mi van???? Dehogynem kell, hiszen bukok. Akkor miért buktam??? A válasz elég egyszerű volt. Az egyik probléma ott volt, hogy relatív kevés pénzzel kezdtem neki ennek a karriernek, a másik dolog meg az volt, hogy nem a megfelelő termékkel kezdtem. Mindezek mellett a fő problémát az jelentette, hogy volt minden nap, 3-4 beszálló. Én kiválasztottam egyet közülük és azt vettem meg. Na most a helyzet az, hogy általában ha mindegyiket megvettem volna, akkor vastag pluszban zárok, de így, hogy egyet vettem csak meg, így gyakori volt a mínuszos zárás.

További gond, az szokott lenni a bukásoknál, hogyha valaki nincs elég ideje a parketten. Egy másik mentorom, aki laza 20 évet nyomott le a tőzsdén azt mondta, hogy az idő nem ahhoz kell, hogy begyakorold a folyamatokat, a stratégiát, hanem ahhoz, hogy ne csak egy piac rezdüléseit ismerd. Aki például a a 2008 utáni időszakon nevelkedett, azok között sok lehet az, aki most vergődik. Nagy volatilitás volt, szépen ment minden, amihez képest, most alig történik valami. Vagy aki a 90-es évek végén 2000-es évek elején tradelte az emelkedést, annak is jelenthet némi problémát az elmúlt idők esése, nyomott piaca.

Tehát a kereskedéssel eltöltött idő (évek) nem feltétlen ahhoz kell, hogy felépítsd magad, a stratégiád, hanem ahhoz, hogy minden körülmény között tudj profitot termelni. A heti eredmény sem lett fényes, most ráadásul mínuszos is lett. Már majdnem kellemetlen ez a helyzet, aminek az élét csak az veszi el, hogy azt azért látom, hogy ez nem a stratégia hibája feltétlenül, mivel ha nincs mozgás, akkor nincs miből pénzt kivenni. Persze biztosan léteznek olyan stratégiák is, amik nagy profitot hoznak még ilyenkor is, de ez nem az. A héten olyan 88 pontos range-ben mozgott a DAX. Ez nekem kevés, pláne úgy, hogy volt nap amikor oda-vissza csapkodott. Nagyon nem zavar, mert felismerve ezt a szar helyzetet keresek mellé olyat, ami mondjuk mozog.

Nagyon régen kötöttem aranyat is, csak valamiért abbahagytam. Most megint megnéztem, hogy milyen mozgásokat képes előadni. Jó, azt eddig is tudtam, hogy mozog szépen, de nagy figyelmet nem fordítottam rá. Viszont az már elgondolkoztató, hogy amíg a DAX stratégiák heti összeredménye 148 pont, addig a az aranyé 16043 pip. Ezt kiírom betűvel is tizenhatezer-negyvenhárom pip. Oké ez kicsit csalóka, mert a spread meg 30 pip, amikor a DAX-é 1-1,5, így osszük el tízzel az egészet. Így lesz a spread 3 (kevesebb mint az olajé) az eredmény meg 1604 pip szemben a DAX 148-ával. Még pár hetet megnézegetek, de azt hiszem az arany is bekerül a repertoárba. Az mondjuk elég biztató, hogy a napi range az aranyon 2640 pip (vagy 264 - ha párhuzamosítunk). 2009-2011-ben volt ilyen range az EUR/USD-n, akkor lehetett durván komoly eredményeket elérni. Azt megint csak halkan mondom, hogy most ez a pár komoly, napi 66 pip-et képes adni. Szóval a milliókat nem ott kell keresni.

Amire az elejétől ki akartam lyukadni, az az, hogy ne ragaszkodjatok feltétlenül egy adott termékhez, mert lehet, hogy heteket, hónapokat fogtok eltölteni vele úgy, hogy nem hoz semmit, viszont visz. Ha jó a stratégiátok, akkor keressetek hozzávaló terméket. Én például olyan stratégiákat kötök, ahol teljesen mindegy, hogy milyen a trend. Lehet emelkedő, eső, még oldalazó is (ha elég széles a range) a lényeg, hogy mozogjon az ár, lehetőleg minél nagyobbakat. Erről majd beszélek az előadáson, meg fogom mutatni őket mindenkinek aki eljön.

Visszatérve a hétre. Nem volt durva darálás, de azért mégis csak mínusz lett. Eredményként -38 pontot vagyis -38€ sikerült elérni, így a számla 662€-n áll. Az már biztos, hogy nem ez lesz az év favoritja. Ezért is szoktam mondani, hogy ha módotok van rá, akkor ne egy terméket kereskedjetek és ne egy stratégiával, mert az ugye belátható, hogy ez olyan mint amikor a rulettben felteszel mindent egy színre. Ha bejön akkor örömködés van, ha nem akkor meg jön a bánat.

Eddig a hétre nem jött ötlet, hogy melyik papír beszállói legyenek fent, így szerintem ha nem lesz más, akkor kedvcsinálónak felteszek egy arany chartot.

Akit érdekel az előadás és még új, nem hallott róla az a közérdekű közlemény postban olvashat róla...  

2013-09-30_0744.png

Miközben írtam ezt a postot, kinyitottak a piacok a DAX 80 pontos gappel. No comment.....

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megamind.blog.hu/api/trackback/id/tr575540663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gasjani 2013.09.30. 12:12:03

Kíváncsi lennék mit gondolsz a véleményemről, íme tehát:

amikor olvasok interneten beszámolókat arról, hogy milyen stratégia hány pipet/pontot hozott mindig elgondolkodok, hogy miről beszél ez az ember?
Egy stratégia eredményének ilyen formában való kifejezése alapjában sántít ugyanis csakis akkor lenne értelme ha az ember mindig fix pozícióval lépne be. Pl. 1 lot 10 pip 100 euró stimmt. De ki az az állat, aki az év minden napján volatilitástól, piaci jellegzetességektől függetlenül minden esetben pontosan ugyanolyan messze tenné a stopját? Nem számít, hogy pl. az utolsó jelentős csúcs-völgy 10 pipre van vagy 70? vagy nem számít, hogy egy támasz ellenállás szint aminél belépek mekkora zónát takar le?
De ha még fittyet is hánynánk erre a gondolatmenetre és azt mondjuk, hogy igen bizony nekem mindegy mert más alapján szállok ki, akkor a pipek száma pl. 1604 pip semmit nem számít, ha nem teszed mellé, hogy a kezdeti kockázatnál milyen messze volt a stop. Ugyanis ha pl. 100 pipre volt, akkor látszik, hogy a kockázatodat 16x meg tudtad keresni. De ha a stopod 3200 pipre volt akkot csak a kockázatod felét tudtad megkeresni. Vagyis ha pipekről beszélünk, akkor a pozícióméret legalább ilyen meghatározó, mert abból látszik a kockázat, de ehhez meg tudni kéne a számla méretét, hogy látni lehessen, hogy mennyire ésszerű 1 trédben a kockázat.
Szóval tehetnél egy szívességet mindenkinek és a sok félinformáció helyett mondd inkább azt, hogy a kezdeti kockázatodat hányszor tudtad megkeresni ezen a héten/hónapban/évben. Ha meg mellé teszed, hogy 1 pozícióban átlagosan hány százalék a kockázatot vállasz, akkor anélkül, hogy betekintést engednél a pénzügyi helyzetedbe világosan elmondanád a stratégiád eredményét. Ha fizetős előadást tervezel tartani, szerintem sokan értékelnék ha ezt is elmondanád, mert ez így lenne korrekt. Remélem átment a mondanivalóm, kíváncsi lennék a véleményedre.

Üdv.

gasjani 2013.09.30. 12:13:56

javítás: 1 lot 10 pip 100 DOLLÁR

Megamind 2013.09.30. 12:48:05

@gasjani: Igazad van, kicsit én előbbre gondoltam a dolgot. Ez van akkor, ha nem tisztázza le az ember dolgokat. Gondoltam az egyértelmű, ha már viszonyítást írok, hogy a kockázatok megegyeznek, de ezek szerint nem. Ebben persze én vagyok a hibás, mert erre tényleg nem gondoltam, mert nekem egyértelmű, de lehet, hogy olyanok is olvashatják a blogot, akik most kezdenek csak ismerkedni a tőzsdével és valamin vagy átsiklottak vagy nem is hallottak róla.

Ezt most akkor pótolnám. A fenti postban lévő fejtegetést és eredményeket úgy kell érteni, hogy a kezdeti kockázat, minden egyes pozinyitás esetén 2%, mindegy, hogy arany vagy DAX-ról van-e szó. A korábban közzétett éves eredményekhez is ez tartozik. Valamelyik közelgő postban kiírom, hogy egyes papírok, stratégiánként, évente milyen eredményeket értek el. Pipben illetve pontban fogom kiírni, mert úgy könnyebb mindenkinek kiszámolni, hogy összegben mit érhetne el. Van olyan aki jóval nagyobb kockázatot is hajlandó vállalni és biztos akad olyan is, aki meg a 2%-ot is sokallja.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem erre a hibára.

gasjani 2013.09.30. 13:19:03

@Megamind: nm. Én is kíváncsi lennék rá. Pl. ha az dax stratégiák eredménye múlt héten 148 pont ahogy írtad.
2% tőkekockázatot vállalsz 1 pozíción. Mekkora a stop távolság, hány pontra van a belépésedtől?
Ahogy én értem az eredmény csak akkor számolható ha azt is odaírod.
Pl.: 148 pont, kezdeti SL távolság 15 pont, 1 tréden 2% kockázat, akkor meg is van: 148/15=9,8 vagyis a kezdeti kockázatot 9,8x kerested meg, az 2x9,8= 19,6% tőkenövekedés 1 hét alatt. Ez így oké, mert ki lehet számolni, konkrét eredmény.
Amíg nem írod le, hogy milyen messze van a SL táv - ezzel a szemlélettel ez is fontos adat - addig van ismeretlen az egyenletben, vagyis nem számolható a valós megtérülés.
Milyen messze volt a SL(ok) a daxnál múlt héten?

Megamind 2013.09.30. 13:56:36

@gasjani: Mondjuk, ha azt írom, hogy minden esetben 2% a kockázat akkor nem tudom, hogy mit nem lehet kiszámolni. Gondolom az látszik, hogy egyenlő 2% kockázat mellett a 148 pont az kevesebb, mint 1604 pip. Matekból nem vagyok erős, szerencsére nem is kell, így elképzelhető, hogy az én gondolatmenetem sántít valahol. De mivel nem titok, így számolj 30 ponttal. Ez a maximum stop. Hogy ez mit jelent majd elmondom az előadáson. Én is amikor számolok ezt szoktam alapul venni, ennél értem a 2%-os kockázatot. Remélem így más rendben van.

gasjani 2013.10.01. 10:30:33

Köszönöm szépen. 148 pip nyereség kb. 30 pipes pozíciónkénti SL-al 4,9 kockázati nyereség, ami ha 2% tőkekockázattal volt bekötve, akkor majd' 10% profit.
Megerősíted?

A gondolatmenet a következő:
Ahhoz, hogy tudjunk reálisan következtetni a pip/pont nyereségekből a tudnunk kell, hogy hány pontról van szó, azt mekkora pozícióval tettük zsebre. Nem mellékes az sem, hogy ez a szép szám hogyan aránylik a kezdeti kockázathoz.
Pl azt mondom, hogy ügyes vagyok mert a héten 100 pip nyereségem volt és ezt 10 lottal csináltam. vagyis kerestem 10x100= 10 000 dollárt. Jó nem?
De ha ezt úgy tettem, hogy 10 000 dollárt kockáztattam az már nem olyan jó. Akkor akármilyen jól is hangzik csak 1x kerestem meg a kockázatomat. Ha a kockázatom csak 500 dollár volt és úgy csináltam 10 000-et, akkor 20 "egységet" kerestem.
Pontok száma, Kötésméret, Kezdeti kockázat, ezek kéz a kézben járnak. Csak a 3 információ együtt ad reális képet. A tréderek ezért beszélnek "R"-ben mert az kifejez mindent. Hány "R"-et kerestél meg? Sokkal többet mond mint a pontok, lotok stb, mert így mindenki azonnal le tudja bontani a saját kockázatvállalására.

Megamind 2013.10.01. 10:58:29

@gasjani: A számolásod jó, de az RR-es dolog még mindig sántít. Erről írok majd holnap egy hosszabb fejtegetést. Ugyanis ahány beszálló, annyiszor változik a kockázat. Tehát egyszer lesz 10 pip a kockázat, máskor meg 30. Tehát az RR megadása traderek közt sajnos nem ad pontos képet. Ez akkor lenne oké, ha mindig ugyanannyi lenne a kockázat, és ugye azt tudjuk, hogy ahány trader, annyiféleképpen szállnak be.

Persze vannak kivételes esetek, mert nálam minden pozinál ennyi a max kockázat, de erről majd az előadáson beszélek bővebben.
süti beállítások módosítása